Echipa


Proiectul reunește și diseminează două cercetări efectuate separat de cercetători din medii diferite: un istoric al Imperiului Otoman și un manager cultural cu studii în teatrologie, dar cu o experiență comună de diplomație culturală ca directori ai Institutelor Culturale Române de la Istanbul și Madrid.

Memorie: La Muzeul Orșova împreună cu nepotul lui Hayri Ahmed, Ergun Ahmed
septembrie 2021 © ADAKALE (Hi)STORies

SILVANA RACHIERU– istoric, conferențiar universitar la Centrul de Studii Turce – Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Cercetează istoria insulei din 2014 când a inițiat și coordonat proiectul Adakale trăiește! al cărui rezultat principal este o expoziție foto-documentară care explorează memoria colectivă a comunității de insulari din Istanbul. Expoziția constă în materiale de arhivă aparținând membrilor comunității din Turcia și din fotografii realizate de foto-jurnalistul Bogdan Cristel și a fost prezentată în Turcia, Grecia, România și Italia alături de mese rotunde și discuții cu insulari.

„Adakale trăiește pentru mine prin oamenii născuți pe insulă pe care i-am întâlnit și care m-au primit cu brațele deschise în familia lor. Orice cercetare pe care o fac despre Adakale le este dedicată.

IOANA ANGHEL – manager cultural. A adunat în ultimi ani informații despre creațiile artistice și memorialistice dedicate insulei din dorința de a scrie un text de teatru documentar despre destinele familiilor mutate de pe Adakale.

SILVIU ILIUȚĂ – doctorand în arheologie otomană la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București.

BOGDAN CRISTEL – foto-jurnalist, realizator fotografii expoziția „Adakale trăiește!