Descriere


ADAKALE (Hi)STORies – Framing the Lost Paradise and Archiving the Memory of an Island / Istoria și istoriile insulei ADAKALE. De la nostalgia paradisului pierdut la arhivarea memoriei este un proiect de catalogare, arhivare, reinterpretare și diseminare a informațiilor și surselor istorice, lucrări de artă, materiale foto-video având ca subiect insula Adakale. Resursele disponibile sunt încărcate pe acest portal dedicat promovării insulei culturale și istorice acoperite de Dunăre acum jumătate de secol. Materialul, disponibil în română, engleză și turcă, este gândit ca o bibliotecă virtuală și o bază de cercetare create cu scopul de a arhiva istoria și memoria insulei Adakale utilizând metodologie academică.

Macheta insulei Adakale în Muzeul Orșova
© ADAKALE (Hi)STORies

Prin istoria sa deosebită, poveștile oamenilor care au populat-o sau au vizitat-o, sfârșitul tragic, insula Adakale a fost timp de mai bine de jumătate de secol o sursă de inspirație pentru artiști, creatori, universitari, public divers fascinat de poveste sau colecționari de fotografii și cărți poștale. Acest site este dedicat tuturor celor interesați de Adakale, fie ei creatori cercetători sau admiratori ai insulei, în special din România și Turcia. Prezentarea tuturor materialelor în versiune trilingvă, română, turcă și engleză oferă în plus posibilitatea de a accesa un public mult mai larg. Povestea Insulei Adakale ajunge astfel la un public care nu a auzit niciodată sau este mai puțin familiarizat cu existența insulei.

Proiectul ADAKALE (Hi)STORies, este finanțat de Center for Culture and Governance in Europe – University of St. Gallen prin GCE-HSG Research Dissemination Grant: Borderland Studies in Eastern Europe and the Black Sea Region şi realizat în parteneriat cu Centrul de Studii Turce – Facultatea de Istorie, Universitatea din București.